Miért tanítsunk “többet”, mint kosárlabdát…. – A szomorú valóság

Szeretném, ha valamit megtennél nekem… Ne aggódj, nem lesz nehéz. Szeretném, ha három perce rászánnál az idődből, hogy elolvasd az alábbi bejegyzést. Ez mind.

Ezután folytathatod a saját üdvözítő utadat. De erre a három percre, kérlek, hogy fordítsd ide a teljes figyelmedet. Azért, mert úgy gondolom, amit az alábbiakban olvashatsz fontos lehet számos leendő fiatalemberre és ifjú hölgyre.

Ebben a cikkben megmutatok neked néhány tényt, ami egyértelműen megmutatja, miért kell edzőként a kosárlabdánál többet tanítanod a fiataloknak, és mik azok a dolgok amiket meg kell tanítanod nekik.

 

Az álom, hogy profik lehessenek

Minden utánpótlás kosárlabdázó álma, hogy egyszer majd az NBA-ben, vagy a WNBA-ben (de legalábbis a lehető legmagasabb szinten) játszhassanak egyszer. Ez egy hatalmas cél, egy cél, amire számos gyermek felteszi a teljes gyerek- és fiatalkorát, hogy elérjék ezt.

Nem célom, hogy letörjek bármilyen álmot. Egyáltalán nem mondom, hogy azt mond a játékosaidnak, hogy ez lehetetlen, és felejtsék el az egészet. Mindig azt mondom a játékosaimnak “soha ne engedd, hogy valaki azt mondja, nem vagy képes valamire”. Nem is tervezem, hogy ezen változtassak.

De itt jön a probléma: túl sok játékos teszi az álmot, hogy professzionális szinten kosárlabdázhasson a tanulás elé. És ez egyértelműen nem kéne, hogy így legyen. Egy egészséges egyensúly kéne, hogy legyen a kettő között.

Az edzők, szülők és a sportolók mind fel kéne, hogy ismerjék, mennyi időt töltenek azzal, hgy majd egy napon profik lehessenek. Hiszen ez rengeteg.

Képzeljétek el, hogy ha a sportolók annyi időt fektetnének a tanulásba, amennyi a kosárlabdába… mindenhol zseniket nevelnénk..!

Mert a valóság az, és fáj ezt mondani (valóban, könnyeket csal a szemembe ezt leírni), szinte valamennyi játékosunk ici-pici eséllyel rendelkezik, hogy elérjék célukat, és profik lehessenek és a legmagasabb szinten játszhassanak.

Engedjétek meg, hogy néhány statisztikát hozzak…

 

A valóság, tények és számok

Íme a tények…

Amerikában 3%-a a középiskolás kosarasoknak fog még mindig kosarazni a főiskolán/egyetemen.

Nem is tűnik olyan rossznak, ugye? De nézzük meg, hány százaléka a középiskolásoknak jut el az NBA-be, vagy a WNBA-be.

Az NCAA adatai alapján 0,02-0,03% azoknak a középiskolás kosarasoknak az aránya, akik eljutottak az NBA-be vagy a WNBA-be. Ez azt jelenti, hogy minden 10 ezer középiskolai sportolóból mindössze 2, vagy 3 fog eljutni a legmagasabb szintre.

Gondoljunk bele… 2 vagy 3 játékos 10 ezerből….

Szóval, a nagy kérdés… hogyan hatunk a maradék 9998 főnek a jövőjére, akiknek ez nem sikerül?

Ha azon gondolkozol, honnan vettem ezeket az adatokat, akkor nézd meg ezt az oldalt (angol nyelvű)

 

Mit is jelent ez az edzők számára

Az edzők számára ez két dolgot jelent…

1. Fontos, hogy hansúlyozzuk a tanulás fontosság

Ahogyan korábban már említettem, túl sok játékos teszi a tanulást háttérbe annak érdekében, hogy a szinte lehetetlen álmot üldözze, hogy az NBA-ben, vagy a WNBA-ben játszhasson.

Amennyire unják a sportolók, hogy az edzők a tanulás fontosságát hangsúlyozzák, nekünk annál inkább biztosnak kell lennünk abban, hogy a sport mellett továbbra is lehető legjobban teljesítenek az iskolában is.

2. Többet kell tanítanunk, mint kosárlabdát

Túl sok edző akar minden áron nyerni. Mennyivel is lesznek többek a játékosaid minden mérkőzésüket megnyerve, ha nem fejlődnek emberként közben? Nem sokkal.

Jobb embert nevelni belőlük, ez kell, hogy az első számú cél legyen minden edző számára, amikor gyerekekkel foglalkoznak – Bobby Orr

Valamennyi játékosunk profitálhat belőle, ha segítünk nekik fejleszteni a személyiségüket, oly módon, hogy azt egész hátra lévő életükben használni tudják. Had adjak néhány példát:

  1. Csapatmunka
  2. Idő menedzsment
  3. Tisztelet
  4. Elhivatottság
  5. Vezetői készségek
  6. Megbízhatóság
  7. Bizalom

És a listát folytathatnánk a végtelenségig…

A kosárlabda egy csodálatos út, hogy a sportolók fejleszthesség ezeket a személyisgé jegyeket. És ez rajtunk, edzőkön múlik, hogy segítsük őket ezek fejlesztésében.

Hiszen amikor a kosárlabda pályafutásuk véget ér, szinte valamennyiük sokkal többet fog hasznosítani a tanulmányaikból és a személyiség jegyekből, melyeket a kosárlabdán keresztül is fejlesztettek, mint a tanult konkrét kosárlabda képességekből.

Zárásként pedig… két dolog, amire mindig emlékezned kell: 1, Hangsúlyozd a tanulást,  2, Taníts többet, mint kosárlabát.

 

forrás: http://basketballforcoaches.com/teach-more-than-basketball//